Sodyum Sülfat, başta deterjan olmak üzere kağıt, cam, tekstil boyama ve çeşitli kimyasal maddelerin üretiminde kullanılmaktadır.
Tekstil Sanayi
Sodyum sülfat tekstil boyalarını, boyama işlemini daha homojen ve sağlıklı hale getirecek şekilde etkileyen bir özelliğe sahiptir. Sodyum Sülfatın iki özelliğine dikkat çekmek isteriz.
- 1 Sodyum sülfat özellikle reaktif boyar maddelerle yapılan boyamalarda boyanın çekim hızını yavaşlatarak daha düzgün boyamalar yapılmasını sağlar, apraj riskini minimize eder.
- 2 Reaktif boyar maddeler suda yüksek miktarlarda çözünme kabiliyeti olan boyar maddelerdir. Boyama sırasında kullanımı şart olan elektrolitler ise boyar maddelerin çözünürlüğünü düşürücü etki yaparlar.
Sodyum sülfat diğer elektrolitlere göre çözünürlüğü daha az düşünür. Bir örnekle açıklayalım. C.I reaktif blue 19 normalde suda 100 gr/lt çözünür. Ortama 50 gr/lt tuz ilave edilince çözünürlük 100 gr.dan 5 gr.ma düşer. Tuz yerine sülfat kullanılırsa bu defa 100 gr.dan 7,5 gr.ma düşer. Görüldüğü gibi sülfat tuza göre 2,5 gr.lık bir avantaj sağlar. Düşük flottelerde bu avantaj daha fazla bir önem kazanır. Sülfat pek çok ülkede genellikle yün boyamasında kullanılmaktadır. Türkiye, Rusya, Çin, İtalya, Japonya ve ABD gibi yün ağırlıklı ürünler üreten ülkelerde gittikçe büyüyen bir kullanım alanı oluşturmaktadır. Tekstil sanayinde boyama prosesinde genel olarak Sodyum Klorür (Tuz) ve Sodyum Sülfat sulu çözeltileri kullanılmaktadır. Bu iki tuzun boyacılıkta birbirine karşı üstünlükleri aşağıdaki çizelgede gösterilmektedir.
Deterjan Sanayi
Sodyum sülfatın en büyük kullanım alanı toz deterjan sanayidir. Doğal Sodyum Sülfat ideal bir dolgu işlevine sahiptir. Küflenmez, nötr ve ucuzdur. Hemen hemen tüm ülkelerde, uygulamaya sokulan, hava ve su kirlenmesi ile ilgili yeni yasalar sonucunda, deterjanlardaki fosfatın kullanımı azaltılmış, bunun neticesinde sodyum sülfat tüketimi artmıştır. Deterjan formüllerinde % 20 civarında bulunan sodyum sülfat, zaman zaman bazı formüllerde % 40’a varan oranlarda bulunabilmektedir.
Cam Sanayi
Sodyum Sülfatın bir başka kullanıldığı sektörde Cam Sanayidir. Cam hamurunun oluşturulmasında % 3 oranında kullanılmaktadır.
Kağıt Sanayi
Kağıdın hammaddesi olan selüloz kağıt sanayinin temel hammaddesi olması nedeniyle dünya ekonomisinde çok önemli yeri vardır. Sodyum sülfat selülozun üretiminde elyafın pişirilmesinde kullanılan en önemli kimyasallardan biridir.
Gübre Sanayi
Sodyum Sülfat; Pamuk, mısır, tütün, çay, muz ve turunçgiller gibi klora karşı hassas bitkilerin yetiştirilmesinde son derece önemli bir gübre olan Potasyum Sülfatın, üretiminde kullanılan temel maddelerdendir.
Çeşitli Kimyasal Maddelerin Üretiminde
Sodyum Sülfat ayrıca alüminyum sülfat, sodyum sülfür, sud kostik gibi kimyasalların üretiminde de kullanılmaktadır."
Sodyum Sülfat
Magnezyum sülfat ürünü; ilaç, dokuma, deterjan, kozmetik sanayilerinde ve tarımda kullanılmaktadır.
İlaçlarda kullanımıyla yüksek kan basıncı ve kandaki magnezyum eksikliği kontrol edilebilmektedir.
Magnezyum sülfat çoğunlukla topraktaki magnezyum eksikliğini düzeltmek için kullanılır.
Kimya Sanayi
Bu sektörde magnezyum sülfat tuzu kristalizasyon işlemlerinde kullanılmaktadır.
Tarım
Bitkilerde klorofilin ihtiyacı olan Mg + eksikliğini gidermekte kullanılır.
Deterjan Sanayi
Özellikle kış aylarında deterjanların bazılarında kıvam verici olarak kullanılmaktadır.
Magnezyum Sülfat
GERİ DÖN